Online Πρόσκληση
Λίστα Εκθετών
Walkthrough

Xenia Architect Lab Lectures

H Xenia, η οποία έχει πάντοτε στόχο να εξελίσσεται για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη, παρουσίασε τo projectArchitect Lab”, μέρος του οποίου αποτελούσαν και τα “Architect Lab Lectures.

Το  «Xenia Architect Lab» ήταν μια δομημένη εγκατάσταση 800 τ.μ. στο Hall 2, όπου  σε έναν χώρο υψηλή αισθητικής 26 εταιρίες παρουσίασαν καινοτομίες και σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα των υλικών και της κατασκευής.

Για να δείτε περισσότερα για το project και τους εκθέτες του πατήστε εδώ.

Ένα μεγάλο κομμάτι του project ήταν φυσικά και το ειδικά διαμορφωμένο stage όπου πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από ομιλίες και παρουσιάσεις, και είχαν σαν στόχο να δημιουργήσουν ένα σημείο καινοτομιών και έμπνευσης για όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.

Aπολογισμός Δευτέρα 28 Νοεμβρίου

Η τελευταία ημέρα της έκθεσης αλλά και των Architect Lab Lectures ξεκίνησε με την κ. Μαρία Διαλυνά, Senior Lead Auditor & Food Products Leader της Bureau Veritas, η οποία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων εμφανίζεται ως ένα βασικό μέσο εξοικονόμησης πόρων και ενίσχυσης των περιβαλλοντικών πρακτικών των ξενοδοχείων και ανέλυσε τα βασικότερα Do’s & Don’ts όσον αφορά τη μείωση των απορριμμάτων στα εστιατόρια των Ξενοδοχείων, δίνοντας παράλληλα χρήσιμα tips. Στην συνέχεια οι Δημήτρης Πτωχός (PEOPLE), Γιάννης Νικολινάκος (Σύγχρονες Δομικές Κατασκευές) και Ευγένιος Βασιλικός (Capital H), οι οποίοι ανέφεραν ότι το αρχιτεκτονικό στοίχημα για το «Τhe Editor Athens Hotel» ήταν να δημιουργήσουν ένα ξενοδοχείο μοντέρνο που όμως θα «κουβαλάει» την παράδοση και την ιστορία του κτιρίου το οποίο στέγαζε την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ». Στόχος τους ήταν το ξενοδοχείο να αντανακλά την ψυχή ενός μέρους, όπου γεννήθηκαν, γράφτηκαν και εκτυπώθηκαν εμβληματικές ιστορίες.

xenia

Mαρία Διαλυνά

xenia

Ευγένιος Βασιλικός, Δημήτρης Πτωχός, Γιάννης Νικολινάκος

Την σκυτάλη πήραν οι Σταύρος Πέππας (Stavros Peppas Architect & Partners), Χριστίνα-Ιωάννα Λάμπρου (Stavros Peppas Architect & Partners), Leon Avigad (Founder & Co-owner Brown Hotels), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τους για το Brown Lighthouse Athens Hotel ανέφεραν ότι το ξενοδοχείο συνδυάζει σύγχρονα baroque στοιχεία και μια έντονη χρωματική παλέτα δημιουργώντας ένα απρόσμενο σκηνικό που εντυπωσιάσει ήδη από την είσοδο ενώ οι γρήγοροι ρυθμοί και το ιδιαίτερο design δημιουργούν μία μοναδική εμπειρία. Στην πορεία ο Αλέξης Μήκος, Ιδιοκτήτης και Εμπορικός Διευθυντής της MIKOS παρουσίασε στους παρευρισκόμενους μοναδικές προτάσεις για υφάσματα διακόσμησης με βάση τις σύγχρονες τάσεις και η Γεωργία Σφαντού, Ιδιοκτήτρια και Eμπορική Διευθύντρια Bamboo Sfantos, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε μια εποχή που ο κορεσμός των ξύλινων και των πλαστικών υλικών έχει οδηγήσει στην αναζήτηση του διαφορετικού, οικολογικού, χειροποίητου επίπλου που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τα έπιπλα από bamboo είναι μια λύση που χαρίζει μοναδική αισθητική σε έναν χώρο.

Τέλος, στο πλαίσιο των Green Talks ομιλιών ο Χρήστος Μπίτζης, Senior PPC Expert της Nelios, πραγματοποίησε το workshop της Google με τίτλο «Πώς να επικοινωνήσετε τις οικολογικές πρακτικές μίας επιχείρησής στο διαδίκτυο». Οι συμμετέχοντες έμαθαν για τις νέες τάσεις των καταναλωτών σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τη σημασία των οικολογικών δράσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και ενημερώθηκαν για τα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν τις υπηρεσίες τους αλλά και τις οικολογικές δράσεις τους. Επίσης, ο κ. Μπίτζης πραγματοποίησε και το workshop της Google με τίτλο «Βιώσιμος τουρισμός: Αναπτύξτε την επιχείρησή σας όλο τον χρόνο», όπου οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το πώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα ετήσιο πλάνο μάρκετινγκ αξιοποιώντας χρήσιμα δεδομένα για την εύρεση νέων πελατών αλλά και για ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν τις υπηρεσίες τους καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Aπολογισμός Κυριακή 27 Νοεμβρίου

Την αρχή των ομιλιών έκανε ο Sales Manager της Alpha Design & Shadow, κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν νέες ταχύτατα μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες αλλά και μία ενεργειακή κρίση, γεγονός που τις κάνει να στρέφονται και όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου τους, στην αναζήτηση προϊόντων σκίασης ενεργειακά κερδοφόρων και καινοτόμων, που όμως χαρίζουν ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής, όπως για παράδειγμα η βιοκλιματική πέργκολα της εταιρείας.

xenia

Ηλίας Μπρατόπουλος, Μαριάννα Σμπώκου, Αφροδίτη Μπονάτσου

xenia

Δρ. Ιωάννης Παππάς

Στη συνέχεια οι Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης (Owner F. & K. & Associates), Χάρης Ξάνθης (General Manager Atlantica Hotels & Resorts) παρουσίασαν το Atlantica Sensatori Dream Resort Rhodes, και αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η αρχιτεκτονική πρόκληση του έργου ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχειακού συγκροτήματος για την παράλληλη εξυπηρέτηση τόσο των οικογενειών όσο και των ζευγαριών. Η Ελεάννα Μακρίδη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates και ο Jerry Diamantatos, Area Manager των Domes Resorts παρουσίασαν το case study του Domes of Corfu και ανέφεραν ότι η ανακαίνισή του ακολούθησε μια βιώσιμη διαδικασία τόσο ως προς τον σχεδιασμό όσο και ως προς την κατασκευή και η λειτουργία του ακολουθεί σύγχρονα βιώσιμα χαρακτηριστικά. Η ανακαίνιση περιέλαβε την αναδιαμόρφωση όλων των κοινόχρηστων χώρων και των δωματίων με ξεχωριστή αισθητική που συνδυάζεται με το περιβάλλον της Κέρκυρας. Στην συνέχεια οι Ηλίας Μπρατόπουλος (Β-Group), Αφροδίτη Μπονάτσου (Stones & Walls) και Μαριάννα Σμπώκου (Parocks) παρουσίασαν το Parocks Luxury Hotel & Spa, το οποίο σύμφωνα με τους εμπνευστές του αποτελεί μία σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ο εσωτερικός σχεδιασμός όλων των χώρων του ξενοδοχείου είναι εμπνευσμένος από το φυσικό περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίζει την απαραίτητη αίσθηση απόδρασης και ελευθερίας.

xenia

Θεοδόσης Φράγκος

xenia

Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης και Χάρης Ξάνθης

Στη συνέχεια ο Κώστας Τσερεγκούνης, Managing Partner της BOX Interiors, μίλησε για τη σημασία του procurement στον σχεδιασμό μίας ξενοδοχειακής μονάδας και ο Θεοδόσης Φράγκος, διευθυντής marketing & CEO του Όμιλου Φράγκου παρουσίασε καινοτόμα αρχιτεκτονικά ψηφιακά project φλόγας που μπορεί να κάνουν την διαφορά σε μία ξενοδοχειακή μονάδα. Τέλος, στο πλαίσιο των Green Talks ομιλιών ο Δρ. Ιωάννης Παππάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Green Evolution A.E. και Διευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) για την περιοχή της Μεσογείου, πραγματοποίησε το workshop της Google με τίτλο «Περιβαλλοντική βιωσιμότητα & καλές πρακτικές ελληνικών ξενοδοχείων» όπου όσοι το παρακολούθησαν έμαθαν για τις 4 κύριες κατηγορίες δράσης: Διαχείριση ενέργειας, νερού, αποβλήτων καθώς και εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις πιστοποιήσεις βιωσιμότητας  και τα ζητούμενα κριτήρια για μικρομεσαία ξενοδοχεία και γνώρισαν άλλες πρακτικές από ξενοδοχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τέλος, ο Δρ. Ιωάννης Παππάς πραγματοποίησε και το workshop της Google με τίτλο «Προγράμματα ενίσχυσης για μικρομεσαία ξενοδοχεία στην Ελλάδα» κατά την διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για: τις τάσεις και τις προτεραιότητες για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου με βάση την βιώσιμη ανάπτυξη, την δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για το ξενοδοχείο αλλά και για τα προγράμματα επιδότησης  για τον Τουρισμό και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Aπολογισμός Σάββατο 26 Νοεμβρίου

Η πρώτη μέρα των worskhops ξεκίνησε με την παρουσίαση του Architect Lab project από την κυρίως ομάδα που εργάστηκε όσον αφορά την υλοποίησή του σε επίπεδο αρχιτεκτονικό αλλά και branding. Συγκεκριμένα, η αρχιτέκτονας Ρένα Σακελλαρίδου (RS Sparch), o μελετητής φωτισμού Άρης Κλωνιζάκης (LAStudio), ο Daniel Frampton, Lighting Director της Artemide Hellas και ο Δημήτρης Κολιαδήμας, Founder και  Design Director της Semiotik Design, μίλησαν για την έμπνευση στην οποία βασίστηκε ο κάθε ένας για τον τομέα του, τους στόχους και την φιλοσοφία που ήθελαν να περάσουν μέσα από το project και τις καινοτομίες που ήθελαν να παρουσιάσουν σε αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό επίπεδο, στον τομέα του φωτισμού αλλά και του branding.

Στην πορεία οι Νικόλας Τραβασάρος (Divercity), Μέμος Φιλιππίδης (mplusm) και Στεφανία Φλέγγα (YES Hotels) παρουσίασαν το NOŪS, το μεγαλύτερο resort στο νησί της Σαντορίνης, το οποίο λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2022. Όπως είπαν χαρακτηριστικά και φάνηκε και μέσα από την παρουσίασή τους στόχος τους από την στιγμή της έμπνευσης μέχρι και την υλοποίησή του ήταν το resort να ακολουθεί το τρίπτυχο Young Enthusiastic Seductive, δηλαδή αυθεντικό design και στυλ, τέχνη, εμμονή με τη λεπτομέρεια και υψηλού επιπέδου προσωποποιημένες υπηρεσίες για κάθε επισκέπτη.

xenia

Daniel Frampton, Άρης Κλωνιζάκης, Δημήτρης Κολιαδήμας, Ρένα Σακελλαρίδου

xenia

Έλια Νικητοπούλου

Την σκυτάλη πήραν οι Παντελής Στεφανής (STFNLAB), Daniel Frampton (Artemide) και Κυριάκος Μουρκάκος (Cali Mykonos) οι οποίοι παρουσίασαν το Cali Hotel Mykonos, το οποίο όπως είπαν συνδυάζει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη απλότητα με τη σύγχρονη πολυτέλεια. Η έμπνευση πίσω από το ξενοδοχείο είναι η Καλλιόπη, η ελληνική θεά της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού και για αυτό όπως είπαν το Cali Mykonos ξεκίνησε με ένα όραμα να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για ανανέωση και χαλάρωση γιορτάζοντας παράλληλα την πλούσια ομορφιά του νησιού και συνδυάζοντας τις τοπικές παραδόσεις με τις σύγχρονες ανέσεις. Στην πορεία ο Daniel Frampton, Lighting Director της Artemide Hellas μίλησε αναλυτικά για τις νέες τάσεις που ξεχωρίζουν όσον αφορά τον φωτισμό των ξενοδοχείων. Πολύ ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση της Έλιας Νικητοπούλου, External Affairs Officer της BlueCycle. Η κ. Νικητοπούλου παρουσίασε την δράση της BlueCycle και συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής oικονομίας με σκοπό την αξιοποίηση πλαστικών που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα στον τομέα του design μέσω καινοτόμων εφαρμογών. Όπως είπε χαρακτηριστικά στόχος είναι η δημιουργία πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία και η προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα.

xenia

Νικόλας Τραβασάρος, Μέμος Φιλιππίδης, Στεφανία Φλέγγα

xenia

Παντελής Στεφανής, Daniel Frampton, Κυριάκος Μουρκάκος

Την σκυτάλη των ομιλιών πήρε στην πορεία ο Δρ. Ιωάννης Παππάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Green Evolution A.E. και Διευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) για την περιοχή της Μεσογείου, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις παγκόσμιες τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2022-2023 όσον αφορά τον αειφόρο τουρισμό αλλά και σε θέματα που αφορούν την πιστοποίηση των αειφόρων ξενοδοχείων στην Ελλάδα.

*Το Project Management του Xenia Architects Lab και η επιμέλεια του προγράμματος των σεμιναρίων από τις 12:30-16:00 έχει γίνει από το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek magazine.

Παράλληλα, την επιμέλεια του προγράμματος από τις 16:00-18:30 έχει κάνει ο ο Δρ. Ιωάννης Παππάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Green Evolution A.E., Διευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) για την περιοχή της Μεσογείου, επικεφαλής Αξιολογητής του GSTC για Προορισμούς στην EMEA, Επιθεωρητής στα πιο σημαντικά συστήματα πιστοποίησης Αειφόρου Τουρισμού, για ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Προορισμούς, καθώς και επικεφαλής εκπαιδευτής του GSTC για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, είναι επικεφαλής της Ομάδας του GSTC για την συμφωνία με το Υπουργείο Τουρισμού στο θέμα Αειφορία και νέα Εθνική Στρατηγική.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ & ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ