XENIA 2024 Ηighlights
Λίστα Εκθετών
Walkthrough

Εκδήλωση από το ΙΝΣΕΤΕ

Η σημασία της σωστής ενημέρωσης και της κατάλληλης εκπαίδευσης για το μέλλον του ελληνικού Τουρισμού αναλύθηκε εκτενώς στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης Xenia.

Πλήθος ξενοδόχων παρακολούθησε την Κυριακή, την εκδήλωση του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο «Ενημέρωση και Εκπαίδευση: Tο μέλλον του ελληνικού Τουρισμού». Εκεί, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων παρουσίασε τους βασικούς άξονες δράσεών του και τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε για την ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο κ. Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής, μίλησε για το μηχανισμό τεκμηρίωσης και προτάσεων χάραξης πολιτικής, σημειώνοντας ότι κυρίαρχο ζητούμενο, σήμερα, είναι η ανάπτυξη των προορισμών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η προσπάθεια την οποία πρέπει να κάνει η χώρα συντονισμένα -με τη συνεργασία περιφερειών, δήμων και φορέων του ιδιωτικού τομέα- είναι η ανάπτυξη των προορισμών έτσι ώστε να προκύπτουν σύνθετα προϊόντα, που συνδυάζοντας πολλά στοιχεία, δημιουργούν νέες εμπειρίες για τον επισκέπτη».

Αξιοποίηση πόρων

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Κυριακίδης, διευθυντής προγραμμάτων, μίλησε για την αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ. Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι το Ινστιτούτο συλλέγει και επεξεργάζεται πάρα πολλά ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από μεγάλο αριθμό πηγών (Ενώσεις, Τράπεζα Ελλάδος, Φορείς, επαγγελματίες κ.λπ.) και υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού γενικότερα στο έργο του ΙΝΣΕΤΕ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ως κοινωνικοί εταίροι, συμμετέχουμε στο ΕΣΠΑ, σαν συνεργάτες αλλά και σαν φορείς υλοποίησης για την ανάπτυξη του κλάδου μας. Όλες αυτές οι δράσεις, είτε χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είτε από εμάς, είναι στη διάθεση κάθε Έλληνα πολίτη και επιχειρηματία». Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του ΙΝΣΕΤΕ, το οποίο, όπως τόνισε είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, με πόρους του Ινστιτούτου, σε πολύ εξειδικευμένα αντικείμενα.

https://www.xenia.gr/wp-content/uploads/2018/04/0F6A3836_750X458.jpg

O κ.  Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ. Στην κεντρική φωτό, ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς, Σύμβουλος σε θέματα αειφορίας.

Παρουσίαση μελέτης

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς, σύμβουλος σε θέματα αειφορίας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το ΙΝΣΕΤΕ ξεκίνησε τη σύνταξη οδηγών από τις αρχές του 2017, οι οποίοι κινήθηκαν σε τρία επίπεδα και απευθύνονται αντίστοιχα: στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις μαρίνες και στις εταιρείες των μεταφορών. Παράλληλα αναπτύχθηκαν και εκπαιδευτικοί οδηγοί, εργαλεία που κάθε τουριστική επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κάνει τις δικές της τουριστικές εκπαιδεύσεις στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων. Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην παρουσίαση, ο ξενοδοχειακός τομέας (μαζί με την κρουαζιέρα και την εστίαση) παράγουν περίπου 1 εκ. τόνους αστικά απόβλητα το χρόνο. Σε αυτό τον όγκο αποβλήτων αυτός που κατευθύνεται στην ανακύκλωση υπολογίζεται σε περίπου 250.000 ως 300.000 τόνους, ενώ τα οργανικά απόβλητα περίπου σε 200.000 – 250.000 ανά έτος. Όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, η σύγχρονη θεώρηση στη διαχείριση των αποβλήτων επενδύει στην κυκλική οικονομία, η οποία μειώνει τα απόβλητα στο ελάχιστο και επαναχρησιμοποιεί, επισκευάζει, ανακαινίζει και ανακυκλώνει τα υπάρχοντα υλικά και προϊόντα.
Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, ενώ το λόγο πήρε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αν και ακολουθούν πρότυπα ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης αποβλήτων, συναντούν εμπόδια από τις ελλείψεις που υπάρχουν σε επίπεδο δήμων και Περιφερειών.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ & ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ